Det här receptet kommer från Mathias, köksmästare under vår tid på hotellet i East Hampton. Han hade alltid en variation på blåmusslor på menyn. Denna  är det många som rynkade på näsan åt  “what, blue cheese and mussels”  (Det är klart man bör ju gilla just den osttypen och man bör gilla musslor)  Gör du det kommer kanske du också tycka att det är en hit när du väl smakat.

För 4 behöver du:

2 “nät” Musslor

Krutonger (Stek små fyrkanter av ett gott bröd gyllenbruna i smör i en stekpanna)

Roquefortost eller annan grönmögeltyp

2 packet bacon (Rätt hårt stekt i små bitar)

Hackad Persilja

4 dl vitt vin

50 g smör

4dl grädde

2-3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

Borsta musslorna och ta bort skägget under rinnande kallt vatten. Släng bort alla musslor som är öppna och som inte stänger sig efter det att du knackat lite på dem

Smält smöret i en gryta stor nog att rymma alla musslor. Tillsätt den hackade schalottenlöken och vitlöken och låt fräsa lite under omrörning någon minut.

Häll i vinet, grädden och en handfull grovt hackas persilja.  Låt koka upp. salta och peppra efter smak. Låt koka i ca 5 minuter och lägg sedan ner musslorna. Låt koka under lock i ca 5 minuter  Musslorna är färdiga när

Koka i ca 5 minuter och lägg sedan ner musslorna. Låt koka kraftigt i ca 4 minuter under lock. Titta så att musslorna har öppnat sig och smula ner osten. Lägg på locket en kort stund till så att osten mjuknar en aning.

Lägg upp musslorna i en djup tallrik, strössla över stekt bacon, krutonger och en nypa hackad persilja.

Så enkelt och så gott…. Doppa extra bröd i såsen och drick vad du har lust med

Sophie