Krusbär – Hur gott låter det?  Hur smakar själva ordet? För mig gammeldags, barndom och trygghet, enkelhet och lyx på en och samma gång. Jag har några krusbärsbuskar i min trädgård (som är alldeles för stor) och jag odlar en massa saker.

Krusbr på grenKräm är liksom förknippat mer med något i en tetra pak på ICA och dagisbarn än som dessert. På det här sättet är det något helt annat.

Krusbärskräm

  • 5 dl krusbär
  • 4 dl vatten
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1.5 msk potatismjöl utrört i lite vatten

Färdig snygg

Skölj om det behövs och plocka bort den lilla bruna “ploppen”

Koka upp vattnet med socker, kardemumma och vanilj. Lägg i hälften av bären och låt koka tills de går sönder.Tillsätt resten av bären och låt koka tills de mjuknat något men fortfarande påminner om ett krusbär.

Tillsätt det utrörda potatismjölet och låt koka upp medan du rör. Vill du ha krämen lite tjockare så gör du om samma sak men med 1/2 msk till.

Låt svalna. Lägg plastfilm över så slipper du skinn på toppen. Jag serverar den denna gång krämen ljummen med 1 stor sked mjuk god vaniljglass och massa rostad cocos på toppen.

Så där “krusbärstryggt” känns det också på Sudret på södra Gotland och på pensionat Holmhällar

Frukost varje dag från 8 och middag prick 17.00 (Och man kommer inte försent) Holmhällar är inte ett fancy pensionat i traditionell mening. Det ser ut som det gjorde på 50-talet och rutinerna är desamma. Men det finns något tryggt, varmt och hemmigt. Matsalen där man får ett kuvert att skriva namn på och lägga i sin servett första kvällen, uppmaningen att inte ta mer mat än man förmår äta, matsal för familjer med barn med vaxdukar på borden. – Jag älskar det förbehållningslöst.

Skylt

Jag älskar också stugorna som hukande gömmer sig i tallskogen, havets ständiga brus i bakgrunden, hedarna, raukarna, och blåelden.

FullSizeRender (41)

Att få andas en gång per år vid Hoburgen är också något jag älskar liksom att få yoga här med Camilla, Britta och de andra.

Handla keramik, äta galetter i Hablingbo och titta in på Vamlingbolget, gå på drakfest vid raukarna i storm, laga mat och såsa runt…..

Det och krusbärskräm är sånt som känns bra att ha gjort när det nu är 1 augusti och det känns helt ok att hösten är lite närmare.

Hoburgen