Beluga

Soppa blev det denna gång som också var den första middag att lagas i mitt kök hemma i Sverige. Mitt kök och trädgård, är egentligen det enda av matriella ting jag saknat. 1,5 dl Beluga linser (går fint med andra också, kolla bara koktiderna)

1 dl rött vin

4,5 dl grönsaksfond. (Eller buljongtärning och vatten)

2 finhackade morrötter (små fina fyrkanter)

1 finhackad gul lök

3 finhackade vitlöksklyftor

Färsk timjan

En nypa chiliflakes

Salt

Olivolja

Savoykål

Svetta morrötter, vitlöl och gul lök i en vid gjutgärnspanna med lite högre kanter eller kastrull. Häll på vin och låt koka in en stund, riv i lite timjan, salt och vatten/buljong. Låt småputtra i 20 minuter. Smaka, lite mer salt? Mer chili?

Koka upp vatten med lite salt, Lägg i klyftor av savoykål och låt koka i 2 minuter, ta upp med hålslev och håll varmt.

I samma vatten pocherar du 1 ägg per person – Knäck äggen, ett i taget i en liten kopp och låt glida ner försiktigt i det kokande vattnet. 2 i taget kan du göra. Det tar ungefär 2 minuter.Vitan ska ha stannat och gulan vara krämig.  Använd hålslven igen och låt äggen rinna av på tallrik medan du gör nästa omgång.

Timjan

Lägg up linserna i en lite vid soppskål med kålklyfta och ägg och lite grovhackad färsk persilja över det hela.

(Hade jag hittat ett gott surdegsbröd med knaprig skorpa hade jag gjort ett vitlökbröd som extra tillbehör)