Kitchari

Efter ett pch ett halvt år går jag in i shalan igen  och ställer mig på mattan. En aning nervös. Eka – Inhale, Due – Exhale,

Trini – Inhale, Chatua – Exhale and so on. Sen flyter det – Visst är det stelt och inte så snyggt, men det sitter, det finns där – Vilken lycka.

Anledingen till att jag gick tillbaka var först för att delta i  Tapovanas New Year WinterCleanse   4 gånger om året gör de detta enligt Ayurvedisk lära. En vecka för att reeboota  och omstarta sitt system och ställa om kroppen till vinter eller sommar, höst eller var vi nu är. Passar bra efter Jul och Nyår.

Tapovana

5 dagar, alla lika.  Dagen borjar med varmt citronvatten med ingefära på morognen. Därefter Abhyanga – Egen massage av hela kroppen med organisk sesamolja följt av en varm dusch.  Följt av havregrynsgröt med lite honung och kanske lite kanel. Till lunch går man  till shalan och får varm ocn nykokt  Kithchari,   Indisk grytan med Mung dahl, ris, ghee och kryddor. Serverad med cocos, lime och koriander. Middag får jag med mig hem..   Mellan måltiderna sippa på digestive te  alternatvt varm grönsaksbuljong som du gjort på ekologiska grönsaker.

5 dagar i present till dig själv för att få igång “agni” . Bildligt talat, elden som färbränner maten vi äter. För mycket mat och fel mat är inte bra för matsmältningen, då pyr den bara som en liten mesig glöd. Det blir vi inte glada och friska av. (For att inte tala om hur svårt vi gör det  för elden blir när vi stoppar i ny mat innnan vi är hungriga)

Jag ser det som en vila ifrån intryck och för mycket av allt. Paus från att läsa mail hela tiden, paus från snabba intryck. Andas och vara i det lilla.

3 kroppsyper enligt Ajurvedan. Vi tillhör alla någon av dem eller är en blanding av 2. Vad vi mår bäst av att äta varierar med kroppstyp. 3 varianter av mat – Mat som är medicin, mat som är neutral, som passar alla kroppstyper, och mat som är toxic/giftig, kitchari är neutral .Även om du inte vill göra vad jag gjort så är den här grytan super -Varm och gosig. Lägg till kyckling om du vill och servera med koriander, lime, cocos och kanske lite naan bröd.  Just nu är det bland det godaste jag kan tänka mig.

Kitchari

1 dl hackade grönsaker (morötter, potatis,)

2 dl basmati ris

½ dl splittade gula mungbönor (Mung Dahl)

2 tsk salt

10 dl vatten

1 matsked Ghee

2 tsk kumminfrön

1 tsk senapsfrön

2 cm färsk ingefära, riven

1 tsk gurkmeja

10-1 curry blad (om du har)

1-2 lime

Riven cocos

Färsk koriander

Skölj ris och mungbönor i kallt vatten.hetta upp ghee och senapsfrön i en kastrull tills det börjar poppa. Lägg i kummin, ingefära, salt, curryblad och rör runt under ngn. minut.

Gryta K

Tillsätt grönsaker,  ris, mungbönor och 10 dl vatten. Koka upp, lägg på ett lock och småkoka i 30 minuter. Ta av från värmen och blanda i grovhackad koriander. Låt stå i 10 minuter och servera med lime och riven cocos

S